Danskerne vil Have Realisme i Deres Litteratur

Der findes ikke to mennesker her på planteten, som er fuldstændigt ens. Vi er alle forskellige, og selvom der kan være et vist overlap i verdenssyn og interesser, så er der altid forskelle at finde. Det betyder dog ikke, at man ikke kan pege på nogle overordnede tendenser. Vi vokser trods alt op i en kultur, om vi så vil det eller ej, og denne farver vores syn på tingene. Når man vokser op i Danmark, så omgives man af danske traditioner, dansk undervisning og danske måder at tænke og beskrive ting på. Det er nærmest uundgåeligt, at dette ikke går ind, og har en effekt på, hvordan man selv ser på verden. Fordi vi har denne fælles kilde til vores verdens-syn og -forståelse, så kan man også gå ind og sige noget om danskere generelt, og hvordan vi adskiller os fra andre lande.

Det kan man eksempelvis gøre med litteratur. Den form for bøger, noveller og andet læsestof, som har den største popularitet i et land, kan typisk koges ned til dette lands kultur. Selvfølgeligt er der mennesker i hvert land, der ikke læser det, som er mest populært: alt andet ville være underligt. Vi er stadig individer, og vi kan stadig afvige fra flokken, hvis det er det, vi har lyst til. Men de fleste vil foretrække én form for litteratur over en anden, med baggrund i vores fælles kultur og opdragelse.

Her i Danmark er det realisme vi vil have. Det ses helt tydeligt i de mange populære bøger, skrevet af den danske forfatter helle helle. Når Helle Helle skriver en bog, så lægges der ikke fingre imellem. Hun kan sagtens skrive ting, der giver dig en varm og dejlig følelse indeni. Men eftersom den slags følelser sjældent varer særligt længe, så skal du være forberedt på, at der kommer et hjerteskærende twist i historien. Helle Helle er ikke bange for at skrive om de ulykkelige sider af menneskelivet: om tab og ensomhed. Den slags er nemlig en del af livet, uanset om man synes om det eller ej.

Virkeligheden er selvfølgeligt heller ikke til at undslippe i andre lande. Men nogle steder er kulturen mere åben for, at man kan løbe lidt væk fra det, når man finder en bog frem. Her er de foretrukne bøger ikke så realistiske: de er i stedet en form for midlertidig virkelighedsflugt. En rejse ind i et univers, hvor man kan undgå de dårlige sider, eller føle sig nogenlunde sikker på, at det hele ender lykkeligt.

Den slags bøger kan da også være meget rare, og de læses da også meget i Danmark. Men vi har en fascination af den rå virkelighed, og opsøger gang på gang mødet med den, igennem litteraturen.