Design Altid Haven I Forhold til Dine Værdier

Hvis du lige er blevet husejer, eller bare først er begyndt at tage din have seriøst for nyligt, så står du overfor en stor men virkelig spændende udfordring: du skal til at designe din have. Her har folk mange forskellige tilgange, og det er ikke alle, der fører til resultater man i sidste ende er særligt glade for. Nogle af de tilgange, som jeg absolut ikke vil anbefale er:

  1. At kopiere ting i magasiner. Der er masser af hus- og have magasiner, der viser ufatteligt flotte haver. Det er derfor fristende at kigge i disse, og så begynde at kopiere koncepter man ser i dem. Dette fører dog ofte til enorm frustration og skuffelse. Ofte er haver designet med tanke på alle de andre elementer: inklusive huset, som haven er en del af. Du risikerer altså, at det design du kopierer, ikke vil se nær så godt ud med dit hus, som det gør i magasinet. Magasinerne har også en tendens til at tage billederne fra de absolut bedste vinkler, og måske endda pynte lidt ekstra på tingene på computeren bagefter. Sidst men ikke mindst, så kan designs der er lavet af professionelle være dyre eller besværlige at kopiere, og kræver typisk mere vedligeholdelse end de fleste have-ejere gider at arbejde med.
  2. Gøre naboen kunsten efter. Mange bliver inspireret til at gå i gang med haven, fordi de har set en ven eller nabo gøre det samme. Her kan det være fristende at lave noget ”i samme stil” som vedkommende. Det er dog en dårlig plan. Du løber ind i nogle af de samme fælder, som med magasinerne, og samtidig risikerer du at irritere den person du lader dig inspirere af. Du begrænser desuden din egen kreativitet, når du kun tager udgangspunkt i hvad naboen allerede har.

Den eneste rigtige tilgang, hvis du spørger mig, er at finde inspiration vidt og bredt, og så lave noget, der er helt dit eget. Det er fint at læse magasinerne igennem, og at tage på besøg hos venner og familie der har pæne haver. Men forsøg aldrig at kopiere noget. Hvis du finder ud af, at du godt kan lide storkenæb, så er det selvfølgelig fair nok, at købe den samme blomst. Bare lad være med, at benytte den i dit design, på samme måde som nogle af de andre. Lad alle de andre haver fungere som føde for din egen fantasi, og design så en have, der er helt din egen. Hvis din ven har storkenæb i sin vindueskarm, så kan du overveje at udplante dem: prøv noget nyt, gør noget anderledes. I sidste ende, så skal din have være et sted hvor du føler dig godt tilpas. Det vil automatisk afføde, at folk der besøger dig, vil kunne se din personlighed og dine værdier ud fra din have. Det bliver altså langt mere og hjemligt og personligt, når du designer din have på den måde.