God anvendelse af håndsprit

Du ser ofte håndsprit i gadebilledet, på hospitalerne eller kantinerne. Kan vi stole på at desinfektion vil fjerne alle bakterier på hænderne? Og bruger vi det overhovedet korrekt i sidste ende? Nedenfor finder du en række gode råd om håndsprit, og hvordan du får den bedst mulige effekt.

Håndsprit dræber både bakterier og virus. Det er en god ide altid at have en lille håndsprit stående i køkkenet, når du skal lave mad eller i håndtasken efter en lang shoppetur. Det er et uundværligt produkt og værnemiddel til at begrænse smitte og beskytte mod bakterier. Håndsprit er baseret på alkohol og glycerol. De findes som gel, væske eller servietter. Du kan finde de mest populære produkter her.

Vær opmærksom på smykker

Forbered hænderne på at blive sprittet af. Det kan være ved at tage smykker af, da det ofte er en god grobund for bakterier. Hvis håndspritten skal virke optimalt, er det vigtigt, at dine hænder er helt rene i forvejen. Det anbefales derfor at vaske hænder, inden du påfører håndspritten på dem. Husk, at hænderne skal være helt tørre, inden du spritter dem af. Hvis du har god tid, kan du spritte dine smykker af samtidig.

Grundighed er en dyd

Hvis håndsprit skal virke bedst mulig, så skal du bruge rigeligt af den. Bare giv dig god tid. Håndspritten skal gnides ind i huden, ligesom hvis du skulle vaske dine hænder. Du skal være grundig og huske, at håndsprit skal fordeles på hele hånden, altså både håndryggen, negle, håndled med mere. Ofte glemmer folk tommeltotten, så vær også opmærksom på den. Gør det, indtil huden er helt tør. Anbefalinger siger gerne 30 sekunder.

Håndvask

Når du er løbet tør for håndsprit eller har glemt den i en anden taske, er det også muligt at vaske dine hænder grundigt. Det fjerner ikke nær så mange bakterier, mest fordi bakterier sætter sig i håndklæderne efterfølgende. En god ide er derfor at bruge et rent håndklæde eller serviet efterfølgende til at tørre sine hænder i.

Håndcreme

Når du ofte bruger håndsprit eller vasker dine hænder, kan det slide en del på huden. Det gør, at huden muligvis kan blive tør og sprække. Det er derfor en god ide at fordele lidt håndcreme rundt på hånden. Gerne en fed håndcreme, der kan beskytte din hud ekstra godt.